Narcose behandeling
Heb je extreme angst voor de tandarts? Of zorgt een sterke kokhalsreflex ervoor dat een normale tandartsbehandeling lastig is? Bij Tandenkliniek bieden we de mogelijkheid om behandelingen onder narcose uit te voeren, zodat je zonder angst en pijn de zorg krijgt die je gebit verdient. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe een narcosebehandeling werkt, voor wie het geschikt is, en wat je kunt verwachten. Zo ga je goed voorbereid naar je afspraak.
Nieuwste en beste technieken
Moderne tandartspraktijk
Alles onder 1 dak
Professioneel en persoonlijk
Wat is een narcosebehandeling bij de tandarts?
Een narcosebehandeling houdt in dat je volledig in slaap wordt gebracht, zodat je niets merkt van de behandeling. Dit kan ideaal zijn voor mensen met angst voor de tandarts, een lage pijngrens, of een sterk kokhalsreflex. Een gespecialiseerde anesthesioloog zorgt ervoor dat je onder narcose gaat en bewaakt tijdens de hele behandeling je vitale functies, zoals hartslag en ademhaling. Zo kun je ontspannen de behandeling ondergaan zonder iets te voelen.
Bij sommige mensen roept het idee van een infuusprik ook spanning op. In dat geval is er bij Tandenkliniek de mogelijkheid om eerst in slaap te vallen met een kapje, waarna het infuus voor de narcose kan worden ingebracht. Op die manier zorgen we ervoor dat zelfs het begin van de behandeling comfortabel verloopt.
Waarom kiezen voor een narcosebehandeling?
Een behandeling onder narcose kan uitkomst bieden als je extreem bang bent voor de tandarts. Voor sommige mensen is een bezoek aan de tandarts zo angstig dat ze het jarenlang vermijden. Als dit voor jou geldt, is een narcosebehandeling een veilige en comfortabele manier om alsnog de zorg te krijgen die je gebit nodig heeft. Naast angst kan narcose ook een oplossing bieden bij een sterk kokhalsreflex of als andere vormen van verdoving niet voldoende werken.
Met een narcosebehandeling kun je zonder stress en pijn in de tandartsstoel zitten, wetende dat je niets van de behandeling zult merken. Veel van onze patiënten ervaren dat deze optie hen helpt om met een gerust hart naar de tandarts te gaan en eindelijk die noodzakelijke behandelingen te ondergaan.
Voor wie is een narcosebehandeling geschikt?
Een narcosebehandeling is vooral geschikt voor mensen die kampen met extreme tandartsangst, kinderen die niet goed stil kunnen zitten tijdens de behandeling, of mensen met een lage pijngrens. Voordat je in aanmerking komt voor een narcosebehandeling, bespreekt de tandarts of narcosetandarts je gezondheidssituatie en medische achtergrond. Zo kunnen we inschatten of een narcose veilig en verantwoord is.
Tijdens een intakegesprek kijken we naar je medische geschiedenis, medicijngebruik en eventuele allergieën. In samenspraak met de anesthesioloog wordt bepaald of narcose de beste keuze is.
Hoe verloopt een narcosebehandeling?
De narcosebehandeling begint met een intakegesprek waarin we je gebitsklachten, je medische achtergrond en eventuele angsten bespreken. Zo kunnen we een persoonlijk behandelplan maken dat bij jou past.
Op de dag van de behandeling moet je nuchter naar de kliniek komen. Een ervaren anesthesioloog brengt je onder narcose door middel van een infuus of, indien gewenst, eerst een kapje. Zodra je volledig slaapt, voert de tandarts de behandeling uit. Gedurende de hele behandeling houden we je vitale functies scherp in de gaten.
Na afloop van de behandeling stopt de anesthesioloog de narcosemedicatie. Je wordt dan wakker in een rustige omgeving en krijgt de tijd om bij te komen in de uitslaapkamer. Binnen een half uur kun je de kliniek weer verlaten.
Veiligheid en risico’s van een narcosebehandeling
Bij Tandenkliniek staat veiligheid voorop tijdens de narcosebehandeling. Een ervaren team van anesthesiologen en assistenten begeleidt je stap voor stap en houdt je vitale functies, zoals bloeddruk en hartslag, nauwlettend in de gaten. Door het gebruik van moderne apparatuur en monitoring zorgen we ervoor dat je de behandeling veilig kunt ondergaan.
Hoewel narcose over het algemeen veilig is, kunnen er lichte bijwerkingen optreden, zoals duizeligheid of misselijkheid. Tijdens de intake bespreken we deze risico’s met je en beantwoorden we eventuele vragen, zodat je goed voorbereid en zonder zorgen de behandeling kunt ondergaan.
Herstel en nazorg na een narcosebehandeling
Na de narcosebehandeling word je rustig wakker in een uitslaapkamer. Een van onze medewerkers begeleidt je hierbij, zodat je alle tijd hebt om volledig bij te komen. Het is belangrijk om na de behandeling vervoer te regelen, aangezien het niet is toegestaan om zelf te rijden.
In de uren na de behandeling kun je lichte klachten ervaren, zoals een droge keel of keelpijn. Meestal helpt koud drinken, zoals water of appelsap, om dit te verlichten. Ook krijg je indien nodig pijnstilling mee om eventuele napijn te verminderen. De meeste mensen voelen zich de volgende dag alweer goed genoeg om hun normale activiteiten op te pakken.
Veel gestelde vragen
Ja, tijdens de narcose voel je niets van de behandeling. Na afloop kunnen lichte napijnen optreden, waarvoor we pijnstilling adviseren.
De vergoeding hangt af van je zorgverzekering en polis. Bij sommige klinieken worden bepaalde kosten gedekt.
Niet iedereen komt hiervoor in aanmerking; dit wordt bepaald tijdens het intakegesprek op basis van je medische achtergrond.
De narcosetandarts is speciaal opgeleid om met angstige patiënten om te gaan en neemt uitgebreid de tijd om je wensen en zorgen te bespreken.
Direct inschrijven als patiënt?
Alle patiënten zijn welkom, wij hebben op dit moment ruimte voor nieuwe aanmeldingen.